Uzbek train travel


– Scrolla ner för svenska –

Travelling in Uzbekistan by train is a great way to get around. The fast train as well as the regular trains seem to be running fairly smoothly along the tracks between the well-known tourist spots Khiva, Bokhara, Samarkand and Tashkent. Here are a few things you should be aware of when going.

 • The train stations – Vokzal – have tight security. You will need your passport and ticket to pass the first check point that allows you to get inside. The second security check is inside, where they screen your bags and check your ticket. As you leave the second security check point there should be someone there to stamp your ticket. Without the stamp, you will not be let onboard the train.
 • Train tickets are easy to book when you’re in Uzbekistan. Be aware that trains are popular. If you have to leave on a certain date you might want to consider getting help. I used www.advantour.com for my tickets. They do put on a seizable commission, but it is still an option to consider.
 • You are not allowed on the platform before doors open. No hanging around outside. Usually the doors open a few minutes before the train is expected to arrive.
 • There are no lines. It is all about getting out as fast as possible…
 • Trains seem to be arriving and departing on time. At least from my experience.
 • Bring food and water, especially on the night trains. No food is served (not even in first class). There is hot water in a samovar for those tea bags and instant coffee you have with you.
 • The train attendent will take your ticket when you board. Sometimes you get it back, sometimes not.
 • Train stations are close to downtown. Tashkent Vokzal has a metro station which makes it easy to access the city. In Samarkand tram line 2 takes you from the city to the station. A taxi in Samarkand shouldn’t set you back more than a couple of Euros no matter where your hotel is. The train station in Khiva opened in 2018 (shown in the main picture for this article and one below). Thus, there is no need anymore to take a taxi from Urgench, 35 km away. The station is a 15 minute walk from the east gate of the old city.

You can find detailed time tables and info here: https://www.seat61.com/Uzbekistan.htm.

It has gotten easier to get to Uzbekistan independently. I got my e-visa in two days, which gives me 30 days inside the country that I have to use no later than 90 days after I applied. The previous checks on money and medication are also gone (as it seems) but you will receive your hotel registration slips that you need to hold on to until you are out of the country.

 

The new train station in Khiva.

Train No 56, The night train from Tashkent (via Samarkand) to Khiva

First class – “SV” –  between Samarkand and Khiva.

Några tips för dig som vill åka tåg i Uzbekistan

Jag fick mycket respons och roliga frågor från Facebookgruppen Tågsemester när jag berättade om min resa. Så här, lite handfasta tips om tågresande i Uzbekistan.

 • Tågstationerna – Vokzal – är välbevakade. Ni kan inte gå in och kolla runt lite, utan man behöver pass och biljett med sig. Man blir heller inte utsläppt på perrongen förrän tåget är på väg in.
 • Kösystem existerar inte. Men ingen är otrevlig för det…
 • Alla väskor och ni själva genomgår säkerhetskontroll. Två gånger.
 • Ni måste få biljetten stämplad inne på stationen innan ni är klara att gå ombord på tåget. Detta brukar ske i anslutning till den andra – “inre” – säkerhetskontrollen.
 • Tågen kommer i tid. Och avgår i tid. Åtminstone är det min erfarenhet så långt.
 • Tågen är ofta fullbokade. Samtidigt är det ganska lätt att boka biljett när man väl är i landet. Är det så att ni måste iväg några dagar efter att ni har landat eller att ni har en tid att passa, ta kontakt med en resebyrå som kan fixa det åt er. Jag tog kontakt med www.advantour.com och det var inga problem. Men de har ett stort pålägg.
 • Det kan vara bra att känna igen sina resmål på krylliska. Det går nog ändå men det är definitivt lättare. (Man kan också spara ner ryska eller uzbekiska ordboken i ex google translate så funkar det även när ni inte har täckning.)
 • Ta med matsäck på tåget, speciellt nattåg. Samovar finns för te och pulverkaffe men inte mer än så (gäller även första klass).
 • När ni går ombord på tåget tas er biljett ifrån er av personalen. Oftast får man tillbaka den när man närmar sig avstigning – men inte alltid.
 • 2018 öppnade tågstationen i Khiva, vilket gör att man slipper åka taxi från Urgench, 35 km iväg. Det går nattåg ungefär varannan dag från Tashkent via Samarkand och till Khiva.
 • Tågstationerna i Tashkent och Samarkand ligger ganska centralt. Till stationen i Tashkent finns det tunnelbana. I Samarkand går det att ta spårvagn (nr 2) men det beror lite på var ni har hotellet. Taxi är inte speciellt dyrt; ett par, tre euro tar er till valfritt hotell.

Det är lätt att ta sig till Uzbekistan med tåg från exempelvis Ryssland. Det går exempelvis direkttåg mellan Moskva och Samarkand (och då även Tashkent). Och det är ju inga problem att ta sig tågvägen till Moskva från Sverige. Detta är också dragningen av den nya Sidenvägen mellan Kina och Europa. Om den (i huvudsak) kinesiska satsningen håller så kommer trafiken säkerligen att byggas ut längs den rutten framöver.

Det går också tåg från Tashkent via Kazakhstan till Kina (Urumqi). Där kan ni ansluta till Kinas eminenta snabbspårsjärnväg som tar er vidare österut.

Tidtabeller och lite mer information finns här: https://www.seat61.com/Uzbekistan.htm.

Det har också blivit lättare att åka hit. Jag fick mitt e-visum på två dagar (hemsidan säger inom 72 timmar) och då får man 30 dagar som man måste vara klar med inom 90 dagar från ansökan. Vidare har man tagit bort redovisning av hur mycket pengar man har med sig och kontrollen av mediciner. Båda har tidigare varit föremål för jobbiga diskussioner vid gränsen (för mig också 2012). Men nu verkar det vara borta. Däremot får du en registreringslapp vid varje hotellbesök som du måste hålla koll på tills du lämnar landet.

Categories: AsiaTags: , , , , , , , , , , , ,
%d bloggers like this: